Minskande andel kvinnor på Polishögskolan

2:52 min

Till vårterminen har andelen kvinnor som antagits till Polishögskolan minskat. De senaste tre antagningarna har lika många kvinnor som män antagits, vilket väckte kritik om att män diskriminerades i antagningsprocessen eftersom de utgjort en majoritet av antalet sökande.

I år är andelen kvinnor som antagits 37 procent, men enligt Rikspolisstyrelsen som ansvarar för antagningen har den inte påverkats av tidigare kritik. 

– Nej, det har den inte. Det är en bra fråga för det kan naturligtvis se ut på det sättet, men det har det inte, säger Elisabeth Bjar, personaldirektör vid Rikspolisstyrelsen. 

Vid de tre tidigare antagningstillfällena till Polishögskolan var fördelningen mellan kvinnor och män som kom in lika stor. Eftersom majoriteten av de sökande varit män har flera kritiker höjt rösten om diskriminering. Män har inte haft samma möjlighet att bli polis som kvinnor, enligt kritikerna. 

Men årets antagningsresultat på 37 procent kvinnor har alltså inte påverkats av debatten, enligt Elisabeth Bjar. 

Hon konstaterar att vid de tre antagningar som kritiserats har färre platser på skolan funnits och att man testat fler sökande till varje plats. Kanske har andelen kvinnor då blivit större för att de varit ännu mer motiverade, tror Elisabeth Bjar. 

– Hur förberedd, motiverad och inställd man är när man söker till utbildningen, det är kanske där man finner svaret. Jag har inte svaret, men jag tror att det finns där, säger Elisabeth Bjar. 

Vid stiftelsen Centrum för Rättvisa är man kritisk till Rikspolisstyrelsens antagningsprocess, som man menar är olaglig. Stiftelsens chefsjurist Clarence Crafoord kommenterar årets antagningssiffror: 

– De tyder ju på en mindre allvarlig form av olaglig diskriminering och det är bra att femtio-femtio-kvoterna är borta. Erfarenheten visar att män har haft bättre resultat på de inledande testerna som handlar om språktest och fysiska prov. Så har det varit alla tidigare år. Därför kan inte de här siffrorna ge ett klart svar på om det förekommit olaglig diskriminering även i år men det mesta tyder ju trots allt på det, säger han. 

Rikspolisstyrelsen är öppen med att man bedriver positiv särbehandling av kvinnor och hellre väljer en kvinna när en man och en kvinna som söker har samma meriter. Det är okej enligt diskrimineringslagstiftningen. 

Under hösten förra året avskaffades den möjligheten vid antagning till högskolan i högskoleförordningen. Men Polishögskolan, som ligger under en myndighet, styrs formellt inte av den.

– Det är ju en styrning som vi har, att vi ska öka andelen kvinnor bland polisen, säger Elisabeth Bjar vid Rikspolisstyrelsen.

Är du säker på att det har skett vid lika meriter om det nu har varit någon positiv särbehandling? 
– Ja, det är jag. 

Centrum för Rättvisa har tidigare drivit flera diskrimineringsfall till domstol och vunnit, till exempel mot Sveriges Lantbruksuniversitet och deras veterinärprogram. 

Flera personer har även kontaktat stiftelsen om antagningen till Polishögskolan, enligt Clarence Crafoord. De vill se en tydlig redovisning från Rikspolisstyrelsen av hela antagningsprocessen till vårterminen för att kunna ta ställning till om man ska gå vidare på rättslig väg.

– Hur har antagningen gått till i detalj? Sedan får vi följa upp det och se om det finns någon som vill driva ett sådant här fall även i domstol, säger Clarence Crafoord.

Antagningen till Polishögskolan

368 nya studenter har påbörjat polisutbildningen vårterminen 2011.

Av de antagna är 37 procent kvinnor. 20 procent har en annan bakgrund än svensk. 

9 015 sökte till utbildningen, varav 37 procent kvinnor och 21 procent personer med annan bakgrund än svensk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista