Ny prognos från Fed:

Återhämtningen i USA går för långsamt

1:16 min

USAs centralbank lämnar räntan oförändrad, och kommer med nya prognoser om den amerikanska ekonomin. Tillväxten är fortfarande för låg för att få ned arbetslösheten, och fortsatta hjälpåtgärder behövs, menar Fed.

Nytt år - men oförändrad prognos, så sammanfattas budskapet från amerikanska centralbankens räntemöte.

Fed låter styrräntan ligga kvar på nuvarande låga nivå, och fortsätter som planerat att köpa upp statsobligationer för att få fart på ekonomin, genom det omdiskuterade köpprogrammet som går under namnet QE2, eller quantitative easing.

Feds bedömning av det ekonomiska läget är också i stort sett oförändrad; återhämtningen går för långsamt.

Visserligen ökade konsumtionen i december, i samband med julhandeln, men centralbanken konstaterar att arbetslösheten ligger kvar på bekymmersamt höga nivåer och att bostadsmarknaden t ex är fortsatt svag.

Och fler beska besked om ekonomin kommer från kongressens budgetkontor: nya prognoser visar att USA:s budgetunderskott i år väntas växa till 1,5 biljoner dollar - det motsvarar nära tio procent av BNP.

Demokrater och republikaner är rörande överens om att något måste göras.  Hur man ska dämpa budgetunderskottet kommer bli en av de största politiska stridsfrågorna under 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista