1 av 2
Egyptiska demonstranter i Kairo kastade sten mot kravallpolisen. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
2 av 2
Egyptisk kravallpolis drabbar samman med demonstranter i Kairo. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
Egypten

Större brutalitet under nya gatuprotester i Kairo

2:33 min

Demonstranter i Egypten trotsade myndigheternas förbud och gav sig ut på gatorna för andra dagen i rad i går. Demonstrationer hölls över hela landet, men polisbrutaliteten var större än dagen innan. Sammanlagt sex egyptier har dödats de två senaste dagarna. Minst 1 000 personer har gripits i Egypten sedan i tisdags, enligt vad säkerhetskällor uppger för AFP.

Tre av dem dödades i staden Suez vid Suezkanalen, där demonstranter drabbade samman med polis utanför bårhuset innan de tände eld på regeringspartiets högkvarter i staden. Vår korrespondent följde händelserna i Kairo i går.

Kravallpolisen joggar mot nästa demonstration, en av många, som uppstår hastigt för att sedan skingras av tårgas.  Här ropar demonstranterna till just polisen: ”Du soldat, varför är du tyst, hur många pund tjänar du egentligen?”

De unga underbetalda kravallpoliserna står i dubbla kedjor utanför fackförbund, längs huvudgator och på Tahrirtorget, de förflyttar sig i stora klungor, rör inte en min, men när jag frågade en grupp av dem vart de var på väg, vände sig en av dem om och viskade: "Vi har ingen aning".

Här bland demonstranterna finns 18-åriga Alaa som studerar journalistik på universitetet. Mubarak måste bort, säger hon.

– Jag har inget att förlora, vad skulle jag vara rädd för, säger hon när tårgasbestyckad kravallpolis närmar sig.

”Gamal, säg åt din pappa att vi hatar honom”, lyder en annan talkör tillägnad presidentsonen, den förmodade tronarvingen Gamal.

– Nu vill han ge oss sin son också, efter att han själv förstört Egypten och stulit våra pengar, säger  Mohammed, 24 år, arbetslös och hes efter två dagars protester. Mubarak har varit president under hela min livstid, tillägger han.

Medan vi pratar närmar sig säkerhetsstyrkorna och strax är luften full av tågas igen. Polisen jagar och slår demonstranterna med batong.

Onsdagens demonstrationer var mindre i omfattning, men i röken av brinnande bildäck är många här förvånade över att demonstranterna både vågade trotsa förbudet och lyckades hålla protesterna vid liv.

Men i dag är det ingen som vågar sig på några gissningar om vart detta är på väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista