Nils Vinge, IR-chef, och H&M:s vd Karl-Johan Persson (till höger) Foto: Louise Andrén Meiton/Sveriges Radio

Flera tuffa utmaningar väntar H&M

1:23 min

Stigande råvarupriser och ökande kostnader för transporter påverkar klädbolaget H&M, som i dag presenterade en vinst som var sämre än året innan och sämre än vad marknaden väntat sig.


Det är utmanande tider säger vd Karl-Johan Persson:

– Det är ett väldigt tryck uppåt på inpriserna. Bomullspriserna har nästan fördubblats under 2010, transportpriserna har gått upp och kapacitetsutrymmet har minskat. Det finns utmaningar på produktionssidan, men samtidigt är vi mycket optimistiska när vi tittar på 2011, om vi planerar att fortsätta öka försäljningen i jämförbara enheter och fortsätta vår expansion, säger han. 

H&M:s vd är optimistisk men betonar samtidigt att det är ett svårt läge och att det kommer bli värre under första halvåret i år, särskilt gäller det prisökningen på bomull.

När många kostnader stiger för ett företag brukar lösningen vara att försöka höja priserna, men H&M stretar emot. På dagens presskonferens öppnade Karl-Johan Persson dock dörren aningens på glänt för att också H&M kan tvingas göra så.

– Vi vill ju förbättra kunderbjudandet under 2011, ytterligare förbättra det. Men vi kommer att följa läget och se vad som händer i produktionsländerna och se hur konkurrenterna agerar. Vår ambition är att ge kunderna ett bättre erbjudande och fortsätta öka avståndet till konkurrenterna, säger han.

Men om inköpspriserna fortsätter att stiga så här, när når det en gräns när ni faktiskt måste höja priserna?

– Det beror ju på, vi får ju se hur konkurrenterna väljer att agera, säger Karl-Johan Persson.  

Och de stigande råvaru- och transportkostnader syns i H&M:s resultat. Vinsten för det fjärde kvartalet: september till november i fjol, slutade på 7,2 miljarder kronor före skatt, sämre än de åtta miljarder som presterades året innan.

Men klädbolaget fortsätter växa. I år ska 250 nya butiker öppnas, och flest nya butiker blir det i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista