Sydafrikas förre president Nelson Mandela. Foto: Siphiwe Sibeko/Scanpix

Mandela uppges vara mycket sjuk

1:34 min

Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela som legat på sjukhus i Johannesburg sedan i onsdags är mycket sjuk, men hans tillstånd inte livshotande. Det uppger en anonym källa för nyhetsbyrån AFP.

– Jag pratade med min mamma om det. Vi är väldigt oroliga och chockade, säger Kgomotso Matole i Johannesburg.

– Vi ber för honom, han är vår statsman, säger Percy Thipa, en annan man till Sveriges Radios afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

Mandela har nu legat inlagd på Milpark-sjukhuset i Johannesburg sedan i onsdags eftermiddag. Utanför har det samlats ett stort pressuppbåd, tv-journalister från hela världen finns utanför, rapporterar Maria Sjöqvist.

En källa nära Mandelas familj uppger för nyhetsbyrån Reuters att Mandela behandlats för en lungkollaps på sjukhuset. Samma källa uppgav att Mandela tagits till sjukhuset för en hälsoundersökningen men fått stanna på läkarens rekommendation.

Ärkebiskopen och frihetskämpen Desmond Tutu sade tidigare i veckan att Nelson Mandela var "svag", vilket har gjort många oroliga över den 92-årige Mandelas hälsotillstånd.

Men Sydafrikas styrande parti ANC manade till lugn och sade att Mandelas sjukhusbesök var "en rutinkontroll".

(Ekot-Reuters-TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista