Jyllands-Posten. Foto: Niels Hougaard/Scanpix

Omhäktade för planerat terrordåd i Danmark

2:19 min

I Danmark omhäktades i dag de tre män som misstänks för att ha planerat ett terroristattentat mot tidningen Jyllands-Posten. Två av dem är svenskar och den tredje är bosatt i Sverige.

Domstolen i Glostrup beslutade nu under förmiddagen att de tre männen, två svenska medborgare och en bosatt i Sverige ska vara häktade i ytterligare fyra veckor medan utredningen fortsätter, och sitta isolerade.

Männen greps i Köpenhamn i slutet av december, enligt misstankarna hade de planerat att genomföra ett terrorattentat mot tidningen Jyllands-Posten, som hotats flera gånger efter att ha publicerat karikatyrer av profeten Muhammed.

Männen reste från Sverige dagen innan de greps, polisen beslagtog då också två vapen - och enligt den danska säkerhetspolisen var det gripandena som förhindrade attacken.

– Männen själva nekar till brott och har inte svarat på några frågor alls i de förhör som hållits, säger åklagare Helen Schröder.

Samtidigt sitter en fjärde person misstänkt för att ha varit med och planera attentatet häktad i Stockholm. Han greps samtidigt som de andra och också han nekar till brott. Den svenske åklagaren har begärt att också han omhäktas och en ny förhandling hålls på måndag.

Detaljerna i utredningen omfattas av sekretess, men den svenske åklagaren säger till Ekot att det i nuläget inte finns fler misstänkta i Sverige, och bevisläget är gott, till exempel finns avlyssning av männen från en längre tid då de ska ha planerat attentatet.

Utredningen sker också fortsatt i samarbete mellan svensk och dansk polis, där danska utredare till exempel har varit i Sverige, säger åklagare Helen Schröder i Köpenhamn.

En fråga som den danska åklagaren nu tittar på är om den man som är häktats i Sverige ska begäras utlämnad till Danmark, så att hela fallet kan få sin rättsliga pröving där, men det är ännu inte avgjort, säger åklagaren Schröder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista