Sverige närmare domstol för varghantering

1:14 min

EU-kommissionen har nu formellt beslutat att protestera mot hur Sverige sköter sin vargstam. EU är bland annat kritiskt till vargjakten och det här är första steget mot att dra Sverige inför EU-domstolen.

I det protestbrev som EU-kommissionen idag har beslutat att skicka till Sverige slås fast att den svenska vargstammen är utrotningshotad och därför är vargen skyddad enligt EU:s lagstiftning. Och skyddade djur får inte skjutas.

Det är skälet till att EU-kommissionen riktar kritik mot den pågående vargjakten i Sverige - där regeringen har gett tillstånd till att 20 vargar får skjutas.

Det undantag mot jaktförbudet som finns, enligt EU-reglerna, är så kallad skyddsjakt om till exempel boskap är hotad av varg - men det är ju något annat än årets och förra årets licensjakt.

Den ansvarige EU-kommissionären, Janez Potočnik - idag på besök här i London - vänder sig också mot att Sverige tillät vargjakten innan man genomfört planerna på att inplantera nya vargar från andra länder, vargar som inte är släkt med den kraftigt inavlade svenska vargstammen.

EU är också kritiskt till det tak som Sverige har infört - att det inte får finnas flera än 210 vargar i landet.

Sverige ska nu svara på EU-kommissionens kritik och om inte Sverige gör vad som krävs för att anpassa sig till EU:s lagstiftning så kan det här sluta med att Sverige dras inför EU-domstolen.

Johan Prane, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista