Edith Tiamson och Myrna Reblando förlorade sina makar när 32 journalister massakrerades i södra Filippinerna för drygt ett år sedan; nu är de oroliga för att de skyldiga ska komma undan. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Väntan på rättvisa i Filippinerna

2:16 min

Tidigare i veckan dödades ännu en journalist i Filippinerna, han tros ha varit den 142:e journalist som mördats där sedan demokrati återinfördes 1986. I de flesta fall går mördarna fria. Anhöriga till offren efter den värsta journalistmassakern, då 32 journalister mördades för drygt ett år sedan, väntar fortfarande på rättvisa.

– Jag stöttade min man i hans farliga arbete, för han älskade sitt jobb som journalist, säger sjubarnsmamman Myrna Reblando.

Hennes man Alejandro Reblando, tidigare reporter för amerikanska nyhetsbyrån AP, var en av de 32 journalister som mördades, jämte 25 andra, i en politiskt motiverad massaker i den sydliga Maguindanao-provinsen i november 2009.

Jag träffar Myrna Reblando precis efter att hon och några andra anhöriga till offren haft audiens hos Filippinernas president Benigno Aquino, för att kräva en snabbare rättsprocess. Aquino lovade att alla skyldiga kommer att straffas. Men Myrna Reblando tvivlar, och pekar på snigelfarten i processen hittills.

En del jurister säger att med den här takten så kommer rättegången att ta flera år. Flera av de utpekade har stora ekonomiska resurser, och kritiker säger att deras advokater ägnar sig åt att förhala processen.

- Jag är inte säker på att rättvisa kommer att skipas, säger Reblando,

Mordet på så många journalister - där för att rapportera om ett valbråk mellan två klaner - chockade världen. Flera anklagade i den utpekade klanen sitter häktade, andra är på flykt.

Myrna Reblando säger att hon också känner sig hotad till livet för att hon fortsätter att offentligt fördöma den misstänkta Ampatuan-klanen, som fortfarande har många beväpnade medlemmar på fri fot.

– Jag är beredd att ta risken, men jag hoppas bara att de ska lämna mina barn utanför.

President Aquinos företrädare Gloria Macapagal Arroyo anklagas för att i åratal ha försett den mäktiga Ampatuan-klanen med vapen för att slåss mot separatister i den avlägsna muslimska regionen. Människorättsgrupper kräver att alla sådana paramiltära grupper som slåss mot muslimska eller kommunistiska rebeller måste upplösas. Men Aquino säger att grupperna änn så länge behövs, även om de måste regleras bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista