Efter terrordådet på Domodedovoflygplatsen. Foto: Misha Japaridze/Scanpix

Misstänkt för terrordåd har ringats in

Polisen har nu ringat in en huvudmisstänkt för terrordåden vid Domodedovoflygplatsen i måndags då 34 människor dödades. Det rör sig om en etnisk ryss.

De ryska polisutredarna har nu börjat intressera sig allt mer för en person som enligt icke namngivna poliskällor kallas för kort och gott Razdobudko.

Det är en etnisk ryss från den sydryska Stavropolregionen som gränsar till de mer oroliga, huvudsakligen muslimskbefolkade Tjetjenien, Ingusjien och Dagestan.

Att det kan handla om en etnisk ryss som kan ha legat bakom dådet kan lätta på trycket för de många kaukasiska grupperingarna i Ryssland, som fruktar för en ny våg av förföljelse från högerextrema ryska grupper i Moskva och andra delar av landet.

Det är tidningen Komersant som har gått ut med de här uppgifterna där man citerar en icke namngiven rysk myndighetsperson med nära knytning till de ryska polisutredarna. Men man letar även efter andra personer. Dessutom vet man inte om den huvudmisstänkte ryssen Razdobudko var hjärnan bakom eller rent av självmordsbombaren som utlöste den dödliga sprängladdningen härom dagen.

Enligt de här uppgifterna tillhörde eller tillhör Razdobudko den Dagenstan-baserade militanta islamistiska rörelsen Noghai Jammat. Det förekommer också allt fler uppgifter i de ryska medierna att terrorattentatet vid Domodeovoflygplatsen i själva verket var ett reservalternativ för terroristerna.

På nyårsafton inträffade nämligen en mystisk explosion i en lägenhet i huvudstaden som förbryllat polisen. En kvinna som befann sig i lägenheten dödades av en sprängladdning kopplad till en mobiltelefon. Men explosionen i lägenheten ska ha skett av misstag då något hade skickat ett sms till kvinnans telefon, vilken i sin tur utlöste sprängladdningen.

Om de här uppgifterna stämmer så var det nog tur det. För enligt samma uppgifter planerade kvinnan att ta med sig sprängladdningen till området utanför Kreml där tusentals Moskvabor brukar gå för att vänta in tolvslaget och fira nyåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista