Protester i Kairo. Foto: Ben Curtis/Scanpix

Protester i Egypten inte som på 70-talet

2:13 min

Egypten har upplevt de största demonstrationerna på flera decennier. Men det är stor skillnad på de brödkravaller som ägde rum på 70-talet och dagens krav på frihet, demokrati, yttrandefrihet och ett värdigt liv.

Det säger en av Egyptens främsta publicister, Hisham Kassem, mannen bakom flera av landets självständiga tidningar.

– 1977 ändrade regeringen på sig och sänkte brödpriserna så det blev aldrig några konfrontationer. Det var inte så att de som protesterade krävde demokrati, säger han.

I dag ser det inte ut att finnas någonting regimen kan göra när demonstranterna kräver att Mubarak ska bort, när ett av slagorden är frihet enligt Hisham Kassem:

– Regimen agerar panikartat och stänger Facebook och Twitter. Vilka är deras förebilder? Nordkorea? Syrien? Libyen?

Hisham Kassem är känd för sina tvärsäkra och ibland kategoriska uttalanden om Egypten och Mellanöstern. När jag träffar honom denna gång är han uppenbart skakad. Visserligen förvånad och lycklig över att protesterna blivit så omfattande.

– Jag blev förvånad över utvecklingen och jag tror att det är en vändpunkt, säger han.

Men framtiden är ytterst oviss och det Hisham Kassem fruktar mest är att armén kommer att kallas in - för det kan bli mycket blodigt. Militären använder inte tårgas och vattenkanoner, armén skjuter skarpt. Och att sätta in militär kan komma att vara den enda utvägen eftersom regimen inte har någon att förhandla med.

Protesterna är spontana, organiserade på Facebook, och leds inte av det muslimska brödraskapet eller oppositionen. De är inget annat än statister i detta drama, säger chefredaktören och människorsättsaktivisten Hisham Kassem:

– Det är svårt att hitta någon att förhandla med, om man sätter in armén kan det bli obehagligt och det skrämmer mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista