Hårdare straff för sexköp från första juli

2:03 min

Från den första juli i sommar skärps den så kallade sexköpslagen - maxstraffet för att den som fälls för att ha köpt sex höjs då till ett års fängelse istället för dagens sex månader.

I dag beslutade regeringen att gå vidare på justitiekansler Anna Skarheds utredning och utvärdering av den svenska omdiskuterade sexköpslagen som i år fyller tolv år. Bland annat visade det sig att de allra flesta sexköpare döms till dagsböter i 50 dagar. Bara 15 procent döms i dag till fängelse. Enligt justitieminister Beatrice Ask står inte straffvärdet i proportion till brottet:

– Väldigt lite har gjorts för att titta på försvårande omständigheter och den typ av grövre typ av köp som ändå förekommer och det är ett bekymmer, säger Beatrice Ask.

Förslaget har starkt stöd i riksdagen och justitieministern tror att en höjning av maxstraffet för sexköpare från ett halvår till ett år ger effekt.

– I bästa fall är det en del som avstår från att begå det här brottet överhuvudtaget. Men framför allt tror jag att vi kommer att se att en del situationer ges en tuffare bedömning. Det kan påverka inte minst människohandels-verksamheten.

I dag talar justieministern sig varm om den svenska sexköpslagen som också väcker intresse världen över - och där flera länder låtit sig inspireras.

– Därför att den minskar intresset för grov kriminalitet att verka i Sverige. Rikspolisstyrelsen har kunnat peka på det, och vi kan se i den utvärderingen som gjorts att Sverige har mindre av gatuprostitution och motsvarande. Vi har ingen överföring av den prostitutionen till det som är kopplat till internet och annat. Där skiljer vi ut oss på ett bra sätt i förhållande till jämförbara länder.

Annat lät det 1999 när lagen infördes. Då var moderaterna starkt emot att kriminalisera sexköpare. Beatrice Ask förklarar den moderata omsvängningen:

– Ja, det är ju längesedan vi omprövade inställningen. Då hade vi farhågor och var tveksamma till om detta var rätt sätt att motverka och förebygga prostitution.

– Men de utvärderingar som gjorts har visat att de farhågorna inte besannats, tvärtom ser vi positiva effekter. Då är det ju rimligt att man också tar till sig det och vi moderater försöker faktiskt utveckla politiken också.

Hade de nya moderaterna inte varit lika skeptiska tror du?

– Det är omöjligt att svara på. Det var en annan tid för tolv år sedan, säger Beatrice Ask.

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista