Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skissar på ny vargstruktur

Uppdaterat torsdag 27 januari 2011 kl 17.04
Publicerat torsdag 27 januari 2011 kl 12.42

EU:s vargprotest kom samtidigt som miljöminister Andreas Carlgren höll en presskonferens om hur utplantering och flytt av vargar skulle kunna gå till. Han tror att han ska kunna förklara vargpolitiken i den fortsatta dialogen med EU-kommissionen.

– Vi har en dialog med kommissionen. Jag är övertygad om att vi vartefter också kommer att kunna skingra deras tvivel. Sådant här brukar ta tid, det är inte ovanligt.

Idag kom regeringsbeslut om detaljer kring den utplantering av varg som beslutades av riksdagen 2009. Länsstyrelser i de län där det finns vargrevir ska peka ut två revir som kan vara lämpliga.

Mot slutet av året kan några vilda vuxna vargar hämtas från Finland, men många frågor återstår om hur. Nu i vår ska ett fåtal vargvalpar födda i djurpark flyttas ut till vilda vargrevir.

– Först flytta ut några vargvalpar från djurparker till revir, men det kommer att vara förutsättningarna för de djuren som avgör i vilken grad det är möjligt och det är möjligt och det kommer bara att gälla ett litet fåtal, säger Andreas Carlgren.

Men Olle Larsson, som är vd i Järvzoo - en av de djurparker som har varg, är skeptisk till att flytta djurparksvalpar.

– Första reaktionen är att jag är lite förvånad att djurparkerna ligger som åtgärd nummer ett, om man nu betonar att öka den genetiska variationen på den vilda populationen av vargar. Det finns inga bra gener i djurparkerna jämfört med de alternativ som han sedan pratar om - att ta in vargar från Finland framför allt.

Andreas Carlgren vill också att regeringens pågående rovdjursutredare ska ge förslag om att skapa en vargkorridor, så att vild varg kan vandra i fred genom norra Sverige och renbeteslandet ned till de vilda vargarna i Mellansverige och föröka sig med dem.

De flesta riksdagspartier är för vargjakten, men Socialdemokraternas talesperson Helene Pettersson tycker regeringen gått för fort fram och är inte förvånad över EU-kommissionens beslut.

– Anledningen är att vi har en annan bild av hur man ska bedriva vargpolitik från vårt håll är att vi tycker att den ska vara långsiktig. Vi har en 20-årsplan för hur man ska förbättra genetiken, samtidigt som man ska jobba med andra åtgärder för att förebygga rovdjursangrepp på tamdjur och till exempel öka acceptansen bland befolkningen.

Samarbete med P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".