Utsikterna att få jobb allt bättre

2:01 min

De lediga jobben ökar i antal, och det kommer att pågå under hela 2011, enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognos i dag. Lättast är det att få jobb i teknikyrken. Men ett område där det är allra svårast att få jobb är vad arbetsförmedlingen kallar kultur och media.

– Jag har nog från början varit inriktad på att det kommer bli projektanställningar och att det kommer vara osäkert. Jag tror det var det första jag bestämde mig för, säger Lisa Thambert, som går på journalistutbildningen på Stockholms universitet.

– Jag tycker det är lite roligt. För mig är det en bekvämlighet i att jag tror det kommer vara lite osäkert. Jag kommer aldrig behöva binda upp mig på fem år, för jag kommer aldrig få chansen att göra det, de tjänsterna finns nog inte.

Arbetsförmedlingens prognos om framtiden för olika yrken gäller både för i år och på längre sikt. Arbetsförmedlingen uppskattar sysselsättningsökningen i Sverige under 2011 till 65 000 personer.

Det är inte bara den goda konjunkturen utan också den pågående generationsväxlingen på arbetsmarknaden som bidrar till Arbetsförmedlingens optimistiska prognos: 40-talisterna lämnar och ger plats för yngre.

– En sak som kännetecknar den här uppgången är att vi haft en väldigt kraftig återhämtning. En liten bungy jump-effekt i svensk ekonomi och på arbetsmarknaden, säger Tord Strannefors är prognoschef på Arbetsförmedlingen.

– Från att ha varit så pessimistiskt för något år sedan så har det blivit väldigt positivt just nu. Jobben skapas i de allra flesta yrkesområden och i de allra flesta delar av landet.

– Sedan ligger ju tyngden i uppgången i storstadsregionen, och på yrken som man återfinner inom privat tjänstesektor.

De yrken som Arbetsförmedlingen tror blir tryggast i framtiden är i första hand teknikyrken: Ingenjörer har goda utsikter, efterfrågan på exempelvis datakonsulter kommer att vara god. Även i byggbranschen kommer det att finnas jobb, liksom för läkare, sjuksköterskor och förskollärare.

Barnskötare, vårdbiträden och vaktmästare, är exempel på yrken där det kommer att vara svårt att få jobb under året.

Journalistutbildningen runt om i landet är populär och svår att komma in på, trots dystra arbetsmarknadsutsikter just på området kultur och media.

Men Lisa Thambert tänker inte låta sig avskräckas. Att utbilda sig till ingenjör bara för att det finns jobb där är inte aktuellt för hennes del, säger hon. Hon jobbar hellre med det hon är intresserad av, även om framtidsutsikterna är osäkra:

– Det intressanta är väl att det händer så otroligt mycket inom sociala medier, inom journalistik och media som område. Det dyker upp tjänster som vi aldrig hört om. De flesta tjänster ligger nog inte ute på arbetsförmedlingen, utan de får man kanske rentav hitta på själv.

– Det händer så mycket, utvecklingen går så snabbt. Så vi har nog ingen aning om många arbetstillfällen som finns. Så jag tror det finns goda chanser.

Tord Strannefors tror att unga arbetslösa utan utbildning nu får det lättare på arbetsmarknaden, även om det är stor konkurrens om de jobb som inte kräver någon högre utbildning.

Vad skulle du ge för råd till en 19-åring som vill ha ett arbete?

– Rådet är att sök jobb, knacka på hos företag, för många jobb tillsätts utanför förmedlingen. Företagen har jobb som ligger som de inte har annonserat ut, så det gäller att söka väldigt intensivt.

Men det är svårt att få de enkla jobben fortfarande även om det har lättat något?

– Ja, så är det ju, det är fortfarande hård konkurrens om dem, men det blir lättare.

– Sedan ska man komma ihåg att väldigt många ungdomar går in och sedan slutar man och börjar studera eller byter jobb, så det är hela tiden också stor omsättning. Så det kommer hela tiden finnas väldigt många jobböppningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista