Bättre än väntat för Nokia

0:56 min

Telekomföretaget Nokia uppvisar bättre resultat för fjolårets sista kvartal. Men företaget tappar ändå andelar på marknaden.

Nokia sålde färre telefoner i slutet av 2010 än året före. Den finska mobiljätten har pressats allt hårdare av sina konkurrenter både när det gäller billigare telefoner och datorlika mobiler. Apple presenterade till exempel ett utmärkt resultat förra veckan.

Trots det är resultatet, utan engångsposter räknat per aktie, 0,22 euro. Analytikerna hade räknat med 0,18-0,19 euro per aktie.

Rörelsevinsten för fjolårets sista kvartal hamnar på 1 090 miljoner euro, rensat för engångsposter - vilket var mer än analytikerna hade räknat med även om det var nästan 400 miljoner mindre i vinst än motsvarande period 2009.

Fjolåret var ett turbulent år för Nokia med bland annat vinstvarning, organisationsförändringar, försenade lanseringar av nya produkter och missnöje med högsta ledningen, och i september tog kanadensaren Stephen Elop över som vd.

Nokia har idag ungefär 30 procent av mobiltelefonmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista