1 av 2
ElBaradei ska vara på väg tillbaka.
2 av 2
Protester i Suez, Egypten. Foto: Scanpix.

Nya konfrontationer i Egypten

Cecilia Uddén: ElBaradei redo att leda landet
2:44 min

I Egypten fortsatte oroligheterna på torsdagen med sammandrabbningar mellan polis och demonstranter på flera håll. I staden Sheikh Zuwayed krävdes ytterligare ett dödsoffer. Ögonvittnen uppger för nyhetsbyrån AFP att en 22-årig sköts till döds i huvudet.

Polisen uppges ha använt tårgas mot de omkring 600 demonstranter som krävt att president Hosni Mubarak ska avgå.

I morse brände egyptiska demonstranter ner en polispostering i Suez. Enligt vittnen från nyhetsbyrån Reuters flydde poliserna från platsen innan demonstranterna antände den med hjälp av bensinbomber.

Senare under morgonen samlades dussintals demonstranter utanför en annan polispostering i staden och krävde att släktingar som gripits under de senaste dagarnas omfattande protesterna skulle friges.

I dag stoppades också aktiehandeln i Egypten, sedan börsen sjunkit med hela sex procent.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har kommenterat utvecklingen i Egypten. I ett twitter-meddelande som han skickade ut natten till i dag skrev Bildt att han är "oroad över rapporter om restriktioner för sociala medier i Egypten. Rätten för alla att fredligt uttrycka sina åsikter måste respekteras helt."

Demonstrationerna i Egypten, som började till en följd av upproret i Tunisien är de största på decennier. Hittills har sex människoliv krävts.

Enligt tv-kanalen al-Arabiya kommer egyptiska åklagare att ställa 40 demonstranter inför rätta, för att ha försökt att "störta regimen", som det sägs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".