Död varg nära Ockelbo. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Svensk vargpolitik allt närmare EU-domstolen

1:12 min

Idag beslutade EU-kommissionen att formellt protestera mot hur Sverige sköter sin vargstam. Det här är första steget mot att dra Sverige inför EU-domstolen. EU är bland annat kritiskt till den pågående vargjakten.

– Jakten är ett brott mot EU:s lagar, säger den ansvarige EU-kommissonären Janez Potočnik. Den svenska vargstammen är inte särskilt livskraftig och därför är vargen skyddad enligt EUs lagar och jakt är förbjuden, säger miljökommissionären Janez Potočnik idag på besök här i London.

Han tycker också att det är ologiskt att Sverige, när det gäller en hotad djurart, har satt ett tak på max 210 vargar i landet.

Trots hård kritik mot hur Sverige hanterar vargfrågan hoppas ändå Janez Potočnik att det här inte ska behöva sluta i EU-domstolen utan att kommissionen och Sverige ska kunna komma överens genom dialog.

Han tycker till exempel att det är positivt att Sverige nu ska börja med utsättningen av vargar som inte är släkt med den kraftigt inavlade svenska vargstammen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista