Minnesceremoni i Moskva efter terrordåd

2:04 min

I dag hölls en minesceremoni vid Puskinplatsen i centrala Moskva där ett par tusen människor samlades för att hålla en kort minnestund över offren för terrorattentatet vid Domodedovoflygplatsen.

Det var en mycket värdig manifestation utan några som helst politiska tal, eller tal över huvudtaget. Snarare var tystnaden bedövande medan det ticktackande ljudet symboliserade sekundvisarens takt under den tysta minuten.

Sedan följde ljudet av kyrkoklockor medan folksamlingen började röra sig mot en plats där det fanns en namnskylt över alla de 35 som dödades häromdagen. Där lade var och en som passerade en blomma. Sedan var det hela över.

Efteråt talade jag med två av deltagarna Maria Ivanovna och Nina Alexandrovna, båda i 70 årsåldern.

– Det som hänt är hemskt, avskyvärt. Min dotter var på flygplatsen bara två dagar tidigare, säger Maria Ivanovna, medan Nina Alexandrovna säger att hon fruktar för nya liknande dåd framöver.

Men de båda kvinnorna är också måna om att säga att de är här för att protestera mot all form av extremism. För det finns högerextrema nationalistiska ryska krafter som nu återigen kan komma att ge sig på folk från Kaukasien och Centralaisen.

– Det får inte hända. Extremisterna finns och de agerar hela tiden. Det är avskyvärt, för till slut drabbas vi alla oavsett religiös eller etnisk tillhörighet säger Nina Alxeandrovna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista