Pump hopp för död botten

1:49 min

Ett framgångsrikt försök att syresätta Byfjorden utanför Uddevalla med specialbyggda pumpar kan bli en modell för att råda bot på algblomningen och de döda havsbottnarna i Östersjön.

– Den här pumpen tar ytvatten och pumpar ned det på 35 meters djup ungefär. Där skjuts vattnet ut i form av strålar för att vi ska få en bra blandning - och då får vi en bra cirkulation i vattnet under tröskeln, ända ned till 40 meters djup faktiskt, säger Anders Stigebrandt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet som leder pilotexperimentet.

Utanför Uddevalla har man lyckats syresätta Byfjorden genom att pumpa ned syrerikt vatten till fjordens botten. Man har genomfört det här pilotexperimentet för att på sikt kunna förbättra tillståndet i Östersjön, som aldrig enligt tidigare mätningar varit så syrefattig med så många döda havsbottnar som idag

Anders Stigebrandt berättar att fler och fler tror på deras metod.

– Nu har vi en chans göra Östersjön bra med den här metoden, snabbt. Det här motståndet som vi märkte från många håll i början har vi nu märkt att det har minskat kraftigt och fler och fler kolleger är positiva till att åtminstone pröva det här och försöka se om det kan lösa problem.

Förhållandena i Byfjorden påminner på många sätt om förhållandena i Östersjön och därför har experimentet gjorts här.

Men för att genomföra projektet i Östersjön handlar det om betydligt fler och större pumpar, som man tänker sig att vindkraftverk ute till havs ska driva.

– Vi har räknat ut att det behövs 100 pumpar som är ungefär 100 gånger större som vi har i Byfjorden. Men det är fortfarande fullt rimligt och ekonomiskt att göra det här, det vet vi, säger Anders Stigebrandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista