Mohamed ElBaradei på flygplatsen i Wien. Foto: Ronald Zak/Scanpix.

Fredspristagaren ElBaradei redo att leda Egypten

2:44 min

Förre IAEA-chefen, fredspristagaren och oppositionsledaren Mohamed ElBaradei har anlänt för att ansluta sig till protesterna i Kairo. Innan han lämnade Wien sade ElBaradei att han är redo att leda Egypten i en övergångsperiod.

– Om människor, särskilt unga människor, vill att jag ska leda övergången kommer jag inte att göra dem besvikna, sade han.

Även om ElBaradeis ankomst välkomnas av hans anhängare tycker också många att det finns en viss fräckhet i att återvända efter att ha varit borta så länge, rapporterar Cecilia Uddén direkt från Kairo på torsdagseftermiddagen.

– Det finns en irritation bland många av hans anhängare att han inte varit i Egypten de senaste månaderna, säger hon.

Men nu lovar ElBaradei att själv ta plats bland demonstranterna i Kairo.

– Det finns inget val. Man ger sig ut med den stora folkmassan och hoppas att det inte ska bli otäckt, sade han till den amerikanska sajten The Daily Beast innan han begav sig till Kairo.

I nuläget har regeringen ingen att förhandla men då det inte funnits någon ledargestalt för de senaste dagarnas protester. ElBaradei skulle kunna fylla det tomrummet.

– Men många unga bloggare jag talat med säger att man inte behöver någon som förhandlar med regimen, regimen ska istället bort, säger Cecilia Uddén.

– Många är oroliga inför morgondagen. Det kommer att bli stora demonstrationer och vi har redan sett hur säkerhetsstyrkorna agerar med batonger, tårgas och massgripanden av aktivister.

Demonstrationerna har förklarats olagliga av regimen och enligt säkerhetskällor har minst tusen personer gripits sedan protesterna drog igång i tisdags.

(Ekot-TT)

LÄS MER:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista