Säpo ska få rätt att signalspana

1:24 min

Säkerhetspolisen får troligen rätt att använda sig av signalspaning igen. Det står klart sedan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna enats om det. Därmed överger Socialdemokraterna sitt vallöfte om att FRA-lagen ska rivas upp.

– Jag hoppas det är första steget mot att vi sedan ska kunna sätta oss i förhandlingar med regeringen och göra upp om ett paket kring FRA-lagen, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.

Sedan 2009 får Säpo, till följd av den nya FRA-lagen inte längre beställa spaning från FRA. Men efter terrordådet i Stockholm frågade sig många om den begränsningen kunde vara orsaken till att självmordsbombaren var helt okänd för Säpo.

En av dem var Morgan Johansson, som då fick skarp kritik från det egna partiet för att ha backat från vallöftet och överrenskommelsen med miljöpartiet och vänstern om att riva upp FRA lagen.

– Framförallt fick jag nog kritik från de som är emot signalspaning i kabel överhuvudtaget. Men den position som jag förde fram då och som jag för fram nu, det vill säga att Säpo ska ha den här möjligheten, det är ingen ny position.

Kan man vara säker på en uppgörelse mellan socialdemokraterna och alliansen i riksdagen?

– Nej, det kan man inte vara. Det finns många andra frågor vi också måste komma överens om. Det här är ett steg på vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista