Finansinspektionen får mera pengar ?

Finansinspektionen behöver mera pengar för att klara av sina uppgifter. Det säger Karin Rudebeck, som är statssekreterare på Finansdepartementet, efter Ekots inslag om att insiders slipper straffavgift trots att de är sena att anmäla sina aktieaffärer.


Det var igår som Ekot kunde berätta, att vissa ärendetyper aldrig utreds av finansinspektionen. Det handlar om ärenden som rör så kallade insiderregistrerade, som inte i tid anmäler vilka aktieaffärer de gör.

Enligt reglerna ska sådana förseningar bestraffas med en avgift på mellan 15000 och 350000 kronor. Men sena anmälningar av affärer på under 100 000 kronor handläggs i praktiken inte.

Finansinspektionen har nyligen fått större budget. Erik Åsbrinks förtroendekomission och Finansinspektionens generaldirektör Ingrid Bonde har dessutom krävt ytterligare pengar till iFinansinspektionen. Och nu signalerar alltså Finansdepartementet att de pengarna kan vara på väg.

Men tills dess lever alltså Finansinspektionen inte upp till sina åtaganden. Ändå tror Karin Rudebeck inte att det skadar finansmarknadernas förtroende för inspektionen. 

Reporter Kalle Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista