Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt kritisk till begränsning av exporten

1:58 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt går till hårt angrepp mot USA:s vilja att begränsa den globala ekonomin. USA har föreslagit att världens länder ska komma överens om hur stora överskott i handeln med omvärlden ett land ska få ha. En omöjlig tanke, anser Reinfeldt.

– Kommandoekonomi har inte fungerat nationellt och tanken att man globalt skulle kunna börja styra priser av olika delar av vår ekonomi på det sättet tror jag helt enkelt inte går, säger Fredrik Reinfeldt. 

USA kom i höstas med ett nytt förslag om hur obalanserna i handeln mellan världens länder ska minskas. President Barack Obama anlände i november till mötet mellan världens ekonomiskt starkaste länder inom G20-gruppen och föreslog att det skulle sättas en gräns för hur stora överskott ett land ska få ha i sin utrikeshandel. Fyra procent skulle vara taket. 

För svensk del skulle det få svåra konsekvenser. Sverige är ett litet, framgångsrikt exportland med nästan dubbelt så stort överskott som det föreslagna taket: närmare sju procent. 

– Det är just frågan, hur ska det gå till? Om Sverige är konkurrenskraftigt och säljer för mycket till ett annat land, ska någon helt plötsligt meddela att företag måste stängas ner, säger Fredrik Reinfeldt.

Är det inte konstigt att ett sådant här förslag kommer från marknadsekonomins högborg i USA?
– De har dessutom själva byggt sin rikedom och framgång i världen på att vara konkurrenskraftiga på många marknader. Det måste i grunden vara så att den som är mest konkurrenskraftig, den som har bäst förmåga att få fram rätt lösning till rätt pris, också är den som ska vinna i öppen frihandel. 

Frankrikes president Sarkozy har tagit över G20:s ordförandeklubba. Han sa på torsdagen i Davos att han vill se en världsomspännande skatt på handel med värdepapper. 

Sarkozy föreslog också en skatt på handel med råvaror för att kyla ner den globala ekonomin. Men även Sarkozys förslag får tummen ner av Fredrik Reinfeldt.

– Viktigare är att inrikta sig på reformer som öppnar för handel och som reformerar våra arbetsmarknader så att konkurrensförmågan växer i Europa. För det är huvudsakligen det som är vårt problem, säger Fredrik Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista