Egypten

Obama uppmanar till lugn

Obama uppmanar till lugn i Egypten
1:26 min

USA:s president Barack Obama uppmanar både regeringssidan och oppositionen i Egypten att avstå från våld. Obamas återhållsamma kommentarer visar att USA har en svår balansgång att gå när det gäller utvecklingen i Egypten och andra arabländer.

Det här är Obamas första offentliga reaktion till vad som händer i Egypten och den kom i en intervju som lades ut på Youtube.

Obama betecknade där Egypten som en allierad och han sa att president Mubarak varit "mycket hjälpsam i en rad lägen". Men han kom också med en direkt uppmaning till Mubarak.

– Politiska och ekonomiska reformer är absolut nödvändiga i Egypten, sa Obama och han hänvisade till den frustration som demonstranterna känner.

Han sa också att det måste finnas vägar för medborgarna att föra fram sina legitima klagomål.

Samtidigt underströk Obamas presstalesman gång på gång att USA inte tar ställning för någondera sidan i konflikten.

Obama uppmanade bägge parter, regeringen och oppositionen, att visa återhållsamhet och undvika våld.

USA har hamnat i ett dilemma, eftersom man å ena sidan känner sympati för demokratiska reformer, samtidigt som Egypten är USA:s kanske viktigaste allierade i Mellanöstern och en motvikt till Iran.

Mubaraks regering har mottagit många tiotals miljarder dollar i civil och militär hjälp och USA anser att Egypten spelar en avgörande roll för fredssamtal mellan Israel och palestinierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".