Få USA-jobb flyttar utomlands

I USA har ett första försök från landets arbetsmarknadsdepartement att kartlägga så kallad outsourcing - väckt uppmärksamhet. Enligt rapporten försvinner nämligen inte så många arbetstillfällen som inte minst amerikanska politiker brukar hävda.


Ett oberäkneligt antal jobb har flyttats utomlands, slår demokraternas ledare i senaten Tom Daschle fast - ett av många tvärsäkra uttalanden från både demokrater och republikaner, som kritiserat amerikanska företags agerande, något de använt bland annat i den känsliga debatten om frihandel, men också om läget på arbetsmarknaden i allmänhet.
Men nu visar alltså den första kartläggningen från arbetsmarknadsdepartementet att farhågorna om att amerikanska arbetstillfällen försvinner utomlands kan vara överdrivna - det första kvartalet i år var det, enligt rapporten, bara 2,5 procent - eller drygt 4.600 - av alla förlorade jobb som berodde på outsourcing. Nedskärningarna i övrigt berodde istället på till exempel effektiviseringar av verksamheten genom ny teknik.
Men rapporten har redan kritiserats för flera brister, bland annat dåligt underlag för beräkningarna -  en av kritikerna är Wall Street-ekonomen Andrew Tilton;

Om ett amerikanskt företag beslutar att öppna ett nytt callcenter utomlands, så är det ju inte jobb som flyttas, men ändå en förlust av arbetstillfällen som inte framgår av rapporten, säger Tilton.
Outsourcingdebatten väntades bli en av de hetare inför höstens presidentval, men i takt med att sysselsättningen nu ökar kraftigt här i USA, har den kommit lite i skymundan, men den aktuella rapporten lär ändå användas i både den ekonomiska och politiska debatten.

Reporter
Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista