Priserna fortsätter att falla i Japan

1:05 min

Japan har länge brottats med ett svårt ekonomiskt läge och nu på morgonen kom siffror som visade att konsumentpriserna att fortsätter att falla.

Priserna föll för 22:a månaden i rad förra månaden, men nu verkar det som att prisfallen har börjat mattas av något.

I Tokyo-trakten föll konsumentprisindex med 0,2 procent i december. Det kan låta bra för konsumenter med fallande priser, men det är dåligt för ekonomin i stort, när företagens vinster trimmas och de inte kan anställa folk.

Samtidigt är japanska konsumenter fortsatt ovilliga att gå ut och handla, visar dagens siffror. Jämfört med december föregående år spenderade hushållen 3,3 procent mindre förra månaden.

Men i en separat rapport i dag kommer en liten ljusglimt, i form av lägre japansk arbetslöshet än väntat. Arbetslösheten föll till 4,9 procent i december, första gången siffran fallit under 5 procent på tio månader. Analytiker tror att det kan vara en avspegling av förbättrade vinster i företagen.

Japans centralbank tror att landet är på väg att långsamt återhämta sig, delvis tack vare förbätttrad efterfrågan på japanska varor i omvärlden - inte minst rekordexport till Kina, liksom robust bilförsäljning till USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista