Brittisk åtstramning försvaras

1:35 min

Ett av de länder i Europa som har sämst statsfinanser är Storbritannien och landets koalitionsregering har lanserat ett kraftigt åtstramningsprogram. Den brittiska ekonomin krymper och krispaketet har fått kritik, men under Världsekonomiskt forum i Davos försvarade biträdande premiärministern, liberaldemokraten Nick Clegg, regeringens planer.

– Vi spenderar 120 miljoner pund om dagen i bara räntor på statsskulden. Det skulle räcka till att bygga en skola i timmen, säger Nick Clegg när han försvarar den nya konservativa regeringens nya åtstramningsprogram.

– Det är oundvikligt att vi måste ta itu med problemen. När vi tillträdde hade vi ett av den utvecklade världens största budgetunderskott, säger han.

– Vi måste ovillkorligen göra flera svåra saker samtidigt. För det första en för stor statsskuld. Till det ett överbelånat banksystem och dessutom alldeles för stor skuldsättning hos hushållen, säger Nick Clegg.

– Det är en extremt svårt och komplex uppgift, säger Nick Clegg. Och som om det inte räckte, måste dessutom strukturen i det brittiska näringslivet göras om, säger han.

– Under de sista 20 åren har vi varit överberoende av en enda bransch i ett enda område i landet - finanssektorn, säger Nick Clegg. En sektor som agerade lokomotiv för resten av landet. Och det är bara en del av obalanserna i den brittiska ekonomin.

Nick Cleggs eget valdistrikt, i Sheffield, är nästan helt beroende av offentliga arbetstillfällen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista