1 av 6
Nelson Mandela under ett möte med studenter 2009. Foto: Pool-Theana Calitz-Bilt/Scanpix.
2 av 6
Lesogo tio år visar teckningen hon ritat till Mandela. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 6
Elever och lärare sätter upp krya på dig-hälsningar vid skolan utanför sjukhuset där Mandela fått vård. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
4 av 6
Krya på dig-hälsningar till Mandela från skolan utanför sjukhuset där den förre detta sydafrikanska presidenten fått vård. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
5 av 6
Krya på dig-hälsningar till Mandela från skolan utanför sjukhuset där den förre detta sydafrikanska presidenten fått vård. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
6 av 6
Krya på dig-hälsningar till Mandela från skolan utanför sjukhuset där den förre detta sydafrikanska presidenten fått vård.

Nelson Mandela utskriven från sjukhuset

1:37 min

Många blev mycket oroliga när den tidigare presidenten, 92-årige Nelson Mandela, togs in på sjukhus. I dag hölls en presskonferens på sjukhuset. Ekots Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist var en av alla journalister på plats.

Vad var budskapet?

– Nelson Mandela är utskriven från sjukhuset och får åka hem i dag . Familjemedlemmar var med på presskonferensen och sa att de tar hem honom i dag. Läkaren som var med sa att de kommer fortsätta hålla honom under noggrann uppsikt och att han ska få vård i hemmet. Det man har fått veta är att han har haft en infektion i luftvägarna och att det är därför han har legat inne de senaste dagarna.

Många människor samlades utanför sjukhuset och polis tillkallades för att hålla ordning. Har det kommit några reaktioner nu efteråt?

– De som samlats utanför sjukhuset är journalistkåren. Livet pågår som vanligt i Johannesburg. Människor är naturligtvis oroade och vill veta och ber för Mandela säger de som jag har pratat med. Alla skickar sina lyckönskningar och säger att han ska krya på sig.

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista