Bilbomben exploderade i centrala Bagdad.

Två bilbomber i Irak dödade 40

Uppdaterad 18:40
Sex civila irakier dödades av en bilbomb i staden Yehtrib norr om Bagdad. Det är torsdagens andra bilbombsattentat i Irak. Minst 30 personer dödades tidigare på dagen vid ett rekryteringskontor för Iraks nya armé.

I Irak dödades sex civila irakier av en bilbomb i staden Yehtrib norr om Bagdad. Enligt amerikansk militär var de döda vakter.

Det är torsdagens andra bilbombsattentat i Irak. På morgonen dödades minst 30 personer i ett självmordsattentat i Bagdad.

Den explosionen inträffade utanför en anläggning som innehåller ett rekryteringskontor för Iraks nya armé.

Väntade på jobb
Med största sannolikhet var det återigen en självmordbombare och mordvapnet var en vit stadsjeep förmodligen lastad med artillerigranater.

Bilen körde rakt in i en stor folksamling som väntade utanför ett rekryteringskontor till den nya irakiska armén där den exploderade med förödande effekt.

Gatan framför, en stor trafikled, förvandlades till en nedblodad slaktplats. Den materiella förstörelsen var också mycket stor.

Inga USA-soldater bland de döda
På sjukhusen i Bagdad räknar man fortfarande de döda och skadade men åtminstone 30 har dödats och runt 130 skadats, alla tros vara irakier, det fanns inga amerikanska soldater i närheten.

Det här är ett av de värsta terrordåden på senare tid i Irak.

Just rekryteringskontor till armén har tidigare varit mål för bombattacker liksom polisstationer och individer som attentatsmännen uppfattar som att de samarbetar med ockupationsmakten.

Söker jobba för att överleva
Men de flesta som söker sig till armén, som de idag, är vanliga, fattiga människor som desperat söker någon form av arbete och inkomst för att överhuvudtaget överleva.

Ingen organisation eller grupp har ännu sagt sig ligga bakom bombdådet men från amerikanskt håll misstänker man att det är al-Qaida-ledaren Abu Mussad al-Sarkawi som organiserat det, han misstänks också för en rad andra våldsdåd i Irak på senare tid.

Tror att dåden fortsätter
1 juli kommer den amerikanska ockupationen av Irak att avslutas, åtminstone formellt och makten ska överlämnas till irakiska myndigheter.

Den irakiska regeringen har sagt att antalet terrordåd av samma typ som på torsdagsmorgonen bara kommer att öka fram till det datumet och förmodligen fortsätta långt därefter.

Sten Sjöström, Amman
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista