Ams bantar men flyttar ledningen till city

Facket på Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, är kritiskt till att Ams-ledningen vill flytta till regeringskvarteren i Stockholm medan andra delar av Ams får flytta till en närförort.

Att inte alla flyttar till lokaler med billigare hyra är ett slöseri med pengar, säger facket.

Anders Persson är ordförande för Ams-sektionen inom fackförbundet ST. Han pekar på att verksamheten på Ams står inför en besparing som innebär att man förmodligen kommer att göra sig av med 60 personer, ungefär.

– Flytten innebär onödigt dyra lokaler nere i Rosenbadsområdet. Varje extramiljon i hyreskostnad innebär att man får göra sig av med två personer extra. Ska man flytta ska man skaffa sig billiga lokaler för hela verksamheten, säger Anders Persson.

Behöver mindre lokaler
Ams planer på att flytta från de nuvarande lokalerna vid Observatorielunden i centrala Stockholm sammanhänger med att Ams bantas med 60 tjänster. De nuvarande lokalerna vid Observatorielunden i centrala Stockholm blir för stora. Den högsta ledningen flyttar då till de centrala regeringskvarteren medan andra stödfunktioner flyttar till Globenområdet utanför innerstan.

Facket anser att det blir opraktiskt och byråkratiskt att sitta på två platser. Men kritiken gäller även att man inte väljer ett billigare alternativ för lokaler när Ams ska spara pengar.

Dålig stämning
Om alla flyttade till de billigare lokalerna i Globenområdet skulle Ams spara tre miljoner kronor om året på lokalkostnaderna. Det här, samtidigt som flera nu får sluta, har skapat en dålig stämning på arbetsmarknadsstyrelsen, säger Anders Persson.

– Folk är oroliga, nervösa och förbannade. Det är ingen som tycker att det är en bra idé att flytta, utom verksledningen.

Lägre kostnader
Anders Rydh, stabschef på Ams, säger att flytten och personalminskningen ändå leder till lägre kostnader. Men att sänka kostnaderna ytterligare genom att ledningen skulle arbeta i en närförort var inte aktuellt, säger han.

– Vi bedömer att vi har så många kontakter med omvärlden att vi behöver sitta centralt.

Men att ta tunnelbanan från Globen in till centrala staden, det tar bara några minuter. Varför kan ni inte göra det?

– Det kan man säkert göra, men vi har gjort bedömningen att vi behöver närheten till de centrala delarna. Det är väl av samma skäl som många andra också väljer att lokalisera sig i de lokala delarna, till exempel regeringskansliet.

Varför är det inte viktigt för Ams att spara tre miljoner?

– Totalt sett sparar vi pengar på den här flytten. Vi gör bedömningen att vi måste finnas i de centrala delarna med Ams huvudkontor.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista