Geithner på ett arkivfoto.

"Svåra budgetval väntar USA"

Den amerikanske finansministern Timothy Geithner anser att USA:s budgetsituation är ohållbar på sikt. Det sa han vid ekonomitoppmötet i Davos.

USA har en rad tuffa budgetval att göra framför sig. Men samtidigt har USA ett bättre utgångsläge för reformer än andra större ekonomier. Minskningen av underskottet bör vara försiktig för att inte skada tillväxten, anser Geithner enligt Bloomberg News.

Geithner sa att han känner sig mer säker på att den "akuta" delen av finanskrisen är över och även mer säker på att den amerikanska expansionen är uthållig.

USA kommer samtidigt inte att uppleva någon "boom" och tillväxten är inte tillräckligt stark för att sänka arbetslösheten snabbt. Den oacceptabelt höga arbetslösheten måste tacklas, sa han också.

Geithner bedömer också att USA kommer att gynnas av en snabb uppgång på tillväxtmarknaderna och anser att vissa tillväxtländer lättare skulle kunna hantera inflationen om de mjukade upp sina valutors länkning till dollarn.

USA:s finansminister anser att Europa har skickat en tydlig signal om att euron kommer att "hålla ihop" och Timothy Geithner säger att han känner sig säker på att euron ska överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista