Maskerade demonstranter vid EU-toppmötet i Göteborg.

Maskeringsförbud till lagrådet

Regeringen vill förbjuda rätten att maskera sig i samband med demonstrationer. Lagförslaget ska nu granskas av lagrådet.

– Det är en inskränkning i yttrande- och demonstrationsfriheten och den personliga integriteten. Man får ju uttrycka sina åsikter anonymt i val just för att myndigheterna inte ska kunna kontrollera det. Det samma måste ju gälla när man uttrycker politiska åsikter i andra sammanhang. Man måste ha en möjlighet att vara anonym om man vill för att man inte ska bli registrerad eller utsatt för övergrepp på grund av den åsikt man för fram, säger Anders Svensson, en av organisatörerna bakom demonstrationerna i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Efter Göteborgskravallerna
Efter EU-toppmötet i Göteborg när flera demonstranter dolde sina ansikten med sjalar eller huvor så blev frågan om maskeringsförbud aktuell. Demonstranter som senare under EU-toppmötet var inblandade i regelrätta kravaller hade också dolt sina ansikten.

Regeringen fick i veckan stöd för sitt förslag av den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Förslaget ska nu utredas av lagrådet innan ett slutligt förslag kan antas av riksdagen.

Polis välkomnar förslaget
Mats Glansberg, informationschef för polismyndigheten i Västra Götaland, välkomnar förslaget.

– Det ökar ju möjligheten för människor som verkligen vill demonstrera att verkligen göra det. Många av de maskerade har ju vid flera tillfällen förstört och saboterat demonstrationer. Vår nya taktik går ju väldigt mycket ut på dialog med demonstranterna och et är väldigt svårt att ha en dialog med människor som inte visar vilka de är.

Var går gränsen för maskering?

– Det är väl det dagen ska lägga fast.

Vad tycker du?

– Jag vill inte ha en åsikt. Nu låter vi regeringen och lagrådet lägga fast förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista