Wikileaks släpper dokument om Egypten

1:46 min

Sedan Barack Obama blev president har USA tryckt på Egypten i det tysta för att till exempel frige politiska fångar. Det framgår av amerikanska diplomatrapporter som läckts via Wikileaks. Samtidigt visar Wikileaks material att USA haft ett mycket omfattande samarbete med president Hosni Mubarak.

Det är tidningen New York Times som i dag gör en genomgång av diplomatrapporterna från USA:s ambassad i Kairo. Egypten är USA:s viktigaste allierade i Mellanöstern så hur USA agerar under den nuvarande konflikten kommer att ha stor betydelse.

När Obama kom till makten beslöt han att tona ner den offentliga kritiken mot Egypten som förekommit under George Bush. Däremot visar diplomatrapporterna att företrädare för USA ofta tagit upp mänskliga rättigheter bakom stängda dörrar, till exempel krävt att häktade bloggare skulle släppas.

Materialet visar också att USA haft nära kontakt med advokater som haft hand om sådana fall och ibland fört frågan vidare till olika myndigheter. Men framför allt framgår det vilket nära samarbete USA haft med den egyptiska regimen och vilken stor nytta man haft av president Mubarak.

Rapporterna beskriver hur Mubarak stöttat USA i konflikten med Iran. ”Mubarak är fixerad vid Iran”, säger diplomaterna. Rapporterna visar också vilken roll Mubarak haft för att underlätta förhandlingar mellan Israel och palestinier, både på Västbanken och i Gaza och att han backat upp regeringen i Irak, ett viktigt mål för USA.

Under den nuvarande konflikten har USA agerat avvaktande och något handfallet och en del av förklaringen till det kan finnas i Wikileaks material. USA:s ambassadör skriver i en rapport att Mubarak är en överlevare och den bild som ges är att hans regim inte är hotad. För mindre än två år sedan kom ambassaden med en analys som sa att oppositionen är mycket svag och antydde att den inte hade några framtidsutsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista