Fackprotest mot AMS flytt

Facket på arbetsmarknadsstyrelsen AMS är kritiskt till att AMS ledningen vill flytta till regeringskvarteren i Stockholm, medan andra delar av AMS får flytta till en närförort. Att inte alla flyttar till lokaler med billigare hyra är ett slöseri med pengar, anser Anders Persson som är ordförande för AMS-sektionen inom fackförbundet ST.


AMS planer på att flytta fråga de nuvarande lokalerna vid Observatorielunden i centrala Stockholm sker när AMS bantas med 60 tjänster - och de nuvarande lokalerna vid Observatorielunden i centrala Stockholm blir för stora. Den högsta ledningen flyttar då de centrala regeringskvarteren, medan andra stödfunktioner flyttar till Globenområdet utanför innerstan.
Facket anser att det blir opraktiskt och byråkratiskt att sitta på två platser, men kritiken gäller även att inte välja ett billigare alternativ för lokaler när AMS ska spara pengar.

Om alla flyttade till de billigare lokalerna i Globenområdet, så skulle AMS spara tre miljoner kronor om året på lokalkostnaderna. Och det här, samtidigt som flera nu får sluta, har skapat en dålig stämning på arbetsmarknadsstyrelsen, säger Anders Persson.

Anders Rydh, stabschef på AMS, säger att flytten och personalminskningen ändå leder till lägre kostnader - men att sänka kostnaderna ytterligare genom att ledningen skulle arbeta i en närförort var inte aktuellt, säger han.


Reporter Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista