Fp backar och m går framåt

Fp går bakåt och m framåt i SCB:s väljarundersökning som presenteras torsdagen. Enligt undersökningen backar också s med 2,1 procentenheter jämfört med valet 2002.

Våren har inneburit konvulsioner i folkpartiet, som splittrades på djupet i frågan om övergångsregler för EU:s nya medborgare. Det är sannolikt den dramatiken som avspeglar
sig i statistiska centralbyråns siffror och tabeller.

Inför EU:s utvidgning i maj sa folkpartiets ledning med Lars Leijonborg i spetsen att det var nödvändigt att begränsa möjligheterna för de nya EU-ländernas medborgare att invandra till Sverige. Den ståndpunkten rörde vid själva nerven i den liberala ideologin, där ledstjärnan ska vara alla människors lika värde.

Besvikna folkpartister
partiledningens beslut att särbehandla de nya EU-medborgarna slocknade den ledstjärnan enligt många folkpartister som chockades över den nya politiken. Den kan ha kostat partiet knappt två procentenheter i väljarförlust.

Ytterligare en förklaring till nedgången kan vara den nya alkoholpolitiken som partiet lanserade för ett par veckor sedan. Folkpartiet föreslog då sänkta skatter på alkohol som ett sätt att värna systembolaget och svensk alkoholpolitik.

Fredrik Reinfeldt heter en annan orsak till väljarnas minskade intresse för folkpartiet. Moderaterna går nämligen framåt med 6,3 procentenheter jämfört med valet 2002 och en stor andel av dem som tackat för sig hos folkpartiet har gått till moderaterna.

Moderaternas nya profil
Under Fredrik Reinfeldts ledning har moderaterna genomgått en radikal förändring inte minst när det gäller själva portalfrågan, skattepolitiken. Partiet har mildrat sina krav på skattesänkningar och från nye partiledarens mun hörs knappt ordet skatt.

Dessutom säger moderaterna numera att nya kärnkraftverk inte är lösningen på vår energiförsörjning och att de kan tänka sig att göra upp med regeringen om försvaret. Uppenbarligen går Fredrik Reinfeldts nya moderata takter hem hos väljarna.

Socialdemokraterna backar 2,1 procentenheter jämfört med valet 2002, däremot går partiet framåt något jämfört med SCB: s mätning i november förra året. Fast den siffran ligger inom felmarginalen. 

Kd backar
Kristdemokraterna fortsätter att backa, i övrigt inga stora förändringar på den politiska kartan.

Det borgerliga blocket får tillsammans lite drygt 46 procentenheter - socialdemokraterna och samarbetspartierna får tillsammans knappt 52 procentenheter.

SCB gjorde undersökningen mellan den 3 - 27 maj. Drygt nio tusen personer har tillfrågats.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista