1 av 11
Klicka för grafik - protesterna i arabvärlden
2 av 11
Demonstranter i Kairo som har tagit sig upp på en av arméns pansarvagnar. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
3 av 11
Stora gruppper demonstrerar fortfarande i Kairo trots regeringens utegångförbud. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
4 av 11
Kravallpolis och demonstranter drabbar samman. Foto: Ben Curtis/Scanpix
5 av 11
Demonstrant i Kairo. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix
6 av 11
Skadad demonstrant i Kairo. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix
7 av 11
Polisen skjuter tårgas mot demonstranter på en bro i Kairo. Foto: Ben Curtis/Scanpix
8 av 11
Stridsvagnar patrullerar i Kairo. Foto: Victoria Hazou/Scanpix
9 av 11
Demonstranter drabbar samman med polisen. Foto: Khalil Hamra/Scanpix
10 av 11
Svart rök bolmar över Kairo. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix
11 av 11
Demonstranter drabbar samman med kravallpolis. Foto: Victoria Hazou/Scanpix
KAIRO

Militären välkomnades av demonstranterna

I Egypten fortsätter oroligheterna i kväll. Minst fem människor har dödats och ett tusental har skadats under dagens demonstrationer mot regimen. Den senaste dramatiska utvecklingen i Kairo är att när militären skickades ut på gatorna av president Mubarak välkomnades de av demonstranterna med värme och jubel, rapporterar vår korrespondent.

Armén är mycket mer populär än polisen som har deltagit i kraftmätningar med demonstranterna under hela dagen. Men det finns också uppgifter om att tio poliser har kastat sina vapen i Nilen, och det här är naturligtvis vändpunkten – om soldater och polis går över till demonstranternas sida, vilket de flesta inte hade trott.

Armén beordrades ut på president Mubaraks order för att stödja polisen, hur tolkar du att folket mötte dem med värme och välkomnande?

– Man tror inte att armén kommer att skjuta på folket. Man ser polisen som sin fiende, men man ser armén betraktas som något mycket mer tryggt, som kanske inte kommer att gå i konfrontation, utan de är utkallade för att skydda radio- och tv-huset.

– Det är mycket som faktiskt tyder på att den egyptiska staten har förlorat kontrollen, nu är det bara armén av allt att döma som finns ute på de flesta platser, polisen tycks ha försvunnit och folk trotsar utegångsförbudet, rapporterar vår korrespondent.

Det spekuleras även i att armén förbereder en övergångsregering.

Under hela eftermiddagen och kvällen har protesterna pågått. Regeringspartiets högkvarter i Kairo står i brand, folk plundrar högkvarteret och folk frågar sig om Mubarak redan har åkt därifrån. 

Polisen har använt tårgas, vattenkanoner och gummikulor mot folkmassorna. Bara under fredagen och enbart i Kairo har minst fem personer dött och ett tusental personer har skadats. Bland dem finns också skottskadade patienter.

Nattligt utegångsförbud utlystes på eftermiddagen i egyptiska storstäder. Förbudet gäller från klockan 18 till klockan 07 i Kairo, Alexandria och Suez.

Beslutet om nattligt utegångsförbud har fattats av president Mubarak och motiveras med att det ska hindra plundring, laglöshet och skadegörelse på offentlig och privat egendom, heter det.

Den egyptiske oppositionspolitikern Mohamed ElBaradei, som deltog i ett protesttåg, har satts i husarrest, enligt uppgifter från den egyptiska säkerhetstjänsten.

Svenska UD avråder nu från icke nödvändiga resor till Kairo, Suez, Alexandria och Ismailia i Egypten.

Via Facebook och andra sociala medier uppmanas alla egyptier utomlands, både i Europa och arabvärlden, att under lördagen demonstrera till stöd för sin landsmän hemma i Egypten.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista