3G-mast.

Fritt för operatörer sätta upp 3G-master

På torsdagen fattade riksdagen beslut om att mobiltelefonoperatörer ska ha rätt att sätta upp en mobilmast på en tomt eller mark utan att markägaren har rätt att säga nej.

Carl Johan von Schwerin, markägare utanför Eslöv i Skåne, tycker att lagen ger mobiloperatörerna ett orättvist utgångsläge i förhandlingen.

– Oftast har det inte med att göra att markägaren inte vill ha masten utan det handlar mer om hur masten ska placeras. I alla förhandlingar är det frågan om två lika parter, tycker jag. Men det blir det ju inte om ena parten har en lag i ryggen och rakt upp och ner kan använda sig av den om han inte får som han vill, säger Carl Johan von Schwerin.

Kan inte säga nej
Markägare ska inte längre kunna säga nej till 3G-master. Det är konsekvensen av det beslut som fattades i riksdagen på torsdagsmorgonen. Beslutet är en korrigering av ledningsrättslagen. Tidigare omfattades fast telefoni och den delen av det mobila nätet där masten var fysiskt ihopkopplad med teleledning.

Eftersom lagen tolkades olika har man nu valt att förtydliga att både det fasta och det mobila nätet omfattas. Nu ska även 3G-master alltså master som är helt fristående från teleledning omfattas av ledningsrättslagen.

Lagen går ut på att man ska kunna ha ett fungerande och heltäckande nät utan att en enskild markägare kan stoppa utbyggnaden av nätet.

Räcker med bygglov
En operatör som ville sätta upp en 3G-mast var tidigare tvungen att ansöka om bygglov och få markägarens tillstånd. Från och med 1 augusti i år räcker det med att operatören skaffar bygglov.

Markägaren kan visserligen överklaga bygglovet och påbörja en process som kan bli långdragen men har alltså inte längre rätt att neka operatören tillstånd att bygga masten på hans mark.

För att få ett heltäckande nät skulle 20 000 nya basstationer behöva finnas, vilket innebär att man behöver bygga till mellan 8 000 och 9 000 nya basstationer.

Tror på en lösning
Markägaren Carl Johan von Schwerin tror ändå att frågan om en mast på hans mark nog ska kunna lösas.

– Jag öppnar självklart för att operatören hör av sig och så får vi diskutera masten utifrån den marknad som finns idag. Master är ju inte vackra men rätt placerade så är jag övertygad om att det hela ska fungera, säger han.

Monika Titor, Umeå i samarbete med SR Kristianstad
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".