Lånebördan växer i hushållen

1:42 min

Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att de svenska hushållen har fortsatt god aptit på lån och att lånebördan växer. Men lånetakten har minskat lite.

– Det är ju lite märkligt att hushållen fortsätter att låna i den här takten, trots att räntorna har gått upp. Det kan ha att göra med att husköp gjordes och lån beslutades om några månader innan räntehöjningarna faktiskt hade börjat bita. Så det har effekt med viss fördröjning, säger Pär Magnusson är, nordisk chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland.

Räntehöjningarna börjar alltså märkas. Bankers och bolåneföretags utlåning ökade med 7,8 procent i december, jämfört med 8,4 procent i november. Det är den lägsta tillväxttakten så långt tillbaka som det finns jämförbara uppgifter.

När räntorna stiger blir det mindre pengar att shoppa för. Idag fick vi också veta att julhandeln ökade med 3,1 procent jämfört med december 2009, men minskade med 0,8 procent jämfört med november enligt Statistiska centralbyrån och Handelns utredningsinstitut.

– Det vi har sett under december och november är faktiskt att detaljhandeln har minskat två månader i rad. Det kan till en del ha att göra med det dåliga vädret vi haft. Men det hände något som vi absolut ska ha under observation, säger Pär Magnusson.

Vad tror du händer framöver?

– Det är ju en svår balansgång man har här. Å ena sidan vill man dämpa utlåningen och kanske även utvecklingen på huspriser. Men det är väldigt svårt att göra det utan att riskera att välta lasset. Så fortsätter man att höja i den takt man sagt och vi ser att boräntorna stiger ännu mer, då kommer bopriset förmodligen att ta stryk och det kommer att innebära dåliga nyheter för hushållens konsumtion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista