Rysk oljejätte ska samarbeta med västföretag

1:45 min

Inom loppet av några dagar har den ryska, huvudsakligen statsägda, energijätten Rosneft tecknat två viktiga samarbetsavtal med BP och amerikanska Exxon. Nu kan vi åter räkna med västliga investeringar i Ryssland, säger landets vice premiärminister Igor Shuvalov.

– Vi har i åratal försökt hitta en balans mellan olika länders intressen när det gäller energisäkerhet och samtidigt försökt bygga upp ett förtroende där vi litar på varandra, säger den ryske vice premiärministern Igor Shuvalov i rysk tv.

Inom loppet av några dagar har man kunnat presentera två jättelika samarbetsavtal som möjliggör provborrning både i de arktiska delarna i norr och i Svarta Havet. Med hjälp av oljebolagen BP och amerikanska Exxon får man del av djuphavsborrningstekniken samt investeringar för själva projekteringen, och senare utvinningen av olja och gas. Det handlar om mångmiljardprojekt mellan den huvudsakligen statliga ryska oljegiganten Rosneft och de utländska västliga bolagen.

Från rysk sida tolkas detta som att väst nu återigen öppnar för investeringar i Ryssland trots allt tal om korruption och hot om statlig rysk inblandning i det juridiska systemet, inte minst de i väst kritiserade rättegångarna mot den tidigare ryske oljemagnaten Michail Chodorkovskij.

Samtidigt tolkar även västliga ekonomiska analytiker det så att Ryssland på det här sättet visar att man återigen öppnar upp sin marknad för utländska intressenter även i de mer säkerhetspolitiskt känsliga delarna av landets ekonomi, nämligen utvinning av olja och gas.

Under de senaste åren har denna marknad varit problematisk för utländska företag eftersom Ryssland varit mer intresserat av att nationalisera den egna energimarkanden än av att släppa in utomstående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista