Fler kan shoppa i USA:s varuhus. Foto: Bebeto Matthews/Scanpix.

Bättre fart i USA:s ekonomi - men räcker den?

Återhämtningen i USA:s ekonomi fortsätter. Räknat i årstakt blev tillväxten 3,2 procent under det sista kvartalet 2010. Trots det är frågan om detta är nog för få igång den amerikanska ekonomin efter dikeskörningen under den finansiella krisen.

En fingervisning kommer från börserna, som hittills inte tappat modet utan stiger något eller ligger still och trots att förväntningarna på tillväxten varit något högre och pekat på 3,5 procent. Men i den andra vågskålen finns siffror för hushållens konsumtion, som ökade 4,4 procent. 

Detta, tillsammans med hur utvecklingen sett ut allt sedan den amerikanska ekonomin slutade att krympa för ett och halvt år sedan, visar att återhämtningen vinglat upp och ner - och att det fortfarande finns stora osäkerheter.

När den senaste amerikanska tillväxtsiffran är 3,2 procent så är det många ekonomer som anser att den borde gå upp till minst 4 procent för att garantera återhämningen i USA.

Arbetslösheten är fortfarande ohållbart hög och underskottet i de offentliga finanserna är bortåt 10 procent räknat som andel av bruttonationalprodukten - och statsskulden är oroväckande hög. På det sättet är problemen i USA lika stora som i flera länder i Europa.

Därför är det en stor utmaning för president Obama och för den amerikanska centralbankens politik, med låga räntor och nya lån som trycks upp med hjälp av landets egen sedelpress.

Frågan är om det räcker för att få igång en tillväxt som ökar snabbare än vad skulderna stiger och där USA:s ekonomi fortfarande befinner sig i kapplöpning med sina egna problem.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista