Protesten i Tirana övervakades noga av polis. Foto: Hektor Pustina/Scanpix.

Albanska demonstranter trotsar uppmaningar

"Hundratal poliser på plats"
1:49 min

I Albanien hålls idag en demonstration i huvudstaden Tirana mot den sittande premiärministern Sali Berisha. Trots uppmaningar från bland annat EU och USA att ställa in protesten samlades oppositionen för att hedra de tre demonstranter som dödades vid sammandrabbningar med polisen nyligen.

– Hundratals poliser i kravallutrustning står utanför premiärministers kontor där flera tusen oppositionsanhängare lägger ned blommor och tänder ljus, berättar Anila Hoxha, som bor i Tirana.

Det var där demonstranterna dödades för en vecka sedan. Längst fram går Edi Rama, ledare för det albanska socialdemokratiska partiet.

Maktkampen mellan honom och premiärminister Sali Berisha sträcker sig långt bakåt i tiden, men spetsades till efter valet 2009. Valobseravtörer från EU godkände valet, men Edi Rama menar ändå att segern egentligen var hans.

Konflikten trappades upp ytterligare när landets vice premiärminister tvingades avgå efter korruptionsanklagelser nyligen; oppositionen menar att den sittande regeringen bör utlysa nyval på grund av skandalen.

Så för en vecka sedan urartade protesterna - utöver de tre som dödades skadades över 150 människor.

EU skickade snabbt ett sändebud för att bidra till en fredlig lösning av konflikten. Också USA har satt press på båda sidor.

Tiranabon Anila Hoxha tror att omvärldens påtryckningar är en av anledningarna till att dagens protester åtminstone är fredliga.

- Det finns också en gemensam övertygelse om att ingen vill ha en upprepning av det som skedde 1997, säger Anila Hoxha och syftar på upploppen som då skakade Albanien och som krävde 2 000 dödsoffer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".