Jytte Guteland och Mona Sahlin. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Hemliga krav på ny S-ledare

2:07 min

Socialdemokraternas valberedning, som ska föreslå kandidater till ny partiledare efter Mona Sahlin, har nu fått in krav och önskemål från distrikten runt om i landet. Men alla vill inte berätta vilka egenskaper och meriter man nu fört fram, något som fått Jytte Guteland, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund att reagera.

– Jag tycker det är ett konstigt hemlighetsmakeri. Det är ju ingen militär underrättelsetjänst som ska bedrivas, utan det är ett politiskt parti som ska välja partiledare. Då måste man kunna vara öppen med vad som händer. Politisk kampanj ska vara öppen och synlig för sina medlemmar, säger Jytte Guteland, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

Socialdemokraternas valberedning leds av före detta statsrådet Berit Andnor. Hon har bett alla de 26 socialdemokratiska distrikten runt om i landet, att lämna sina kravprofiler på den partiledare som ska väljas i slutet av mars.

Och en lång rad distrikt har öppet redovisat vilka önskemål man för fram på Mona Sahlins efterträdare.

Flera distrikt har som Sörmlands län lagt ut de önskvärda egenskaperna på sin hemsida. I Sörmland vill distriktsstyrelsen att nästa partiledare bör vara kvinna eller man i medelåldern, vara visionär, ha ett rörligt intellekt och strategisk förmåga.

Men ett av de största distrikten, socialdemokraterna i Göteborg, vill inte berätta vilka önskemål de har listat och sedan skickat in till valberedningen.

– Vi tror att om valberedningen ska ha en chans att göra ett så gediget arbete som möjligt, så är det bra om de får förutsättningar att göra det i lugn och ro. Då tror vi att det bidrar till det, att inte alla offentliggör alla kravprofiler, säger Anna Johansson, som är distriktets ordförande.

Hur ska medlemmarna i ert distrikt få inblick i vad som ni har bestämt och föreslagit till valberedningen?

– Vi har ju andra kanaler för kontakter med medlemmarna än bara via media, så det kan vi säkert lösa.

Socialdemokraterna i Södra Älvsborg berättar i dag vilka kriterier de satt upp, men ville inte göra det i måndags när journalister ringde.

Jytte Guteland, ordförande i SSU tror att partiet på längre sikt förlorar på att inte redovisa allting öppet.

– Jag ser redan nu vad det får för konsekvenser. Jag hör både medborgare, partimedlemmar och SSU-medlemmar som säger eller mejlar och beskriver att man tycker att det är väldigt tyst och konstigt, och att man vill ha mer öppenhet.

– Det får dessutom till följd förstås att vi inte får med allt det engagemang som finns och den lust som finns att vara med och påverka socialdemokraterna och utse det framtida ledarskapet, säger Jytte Guteland, ordförande i SSU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista