Olofsson kritiserar EU:s ordförande

1:57 min

På fredag möts EU:s regeringschefer i Bryssel för att hålla ett extra toppmöte om EU:s framtida energipolitik. Svensk ansvarig minister för energifrågor är näringsminister Maud Olofsson, och hon är djupt kritisk till att EU:s valde ordförande Herman van Rompuy tar upp frågor där fackministrarna, i det här fallet energiministrarna, inte fått säga sitt.

– Ja, framför allt är jag missnöjd därför att det har etablerats en ordning där permanenta ordföranden van Rompuy lyfter upp fråga efter fråga till statsministrarna utan att det är förberett i respektive ministerråd, säger näringsminister Maud Olofsson.

På toppmötet ska regeringscheferna diskutera vilken energipolitik EU ska ha efter år 2020.

Det handlar om känsliga frågor, som att binda ihop EU-ländernas elnät, och också om att stora energipolitiska lösningar i högre grad ska betalas via EU-budgeten i stället för av marknaden i framtiden.

Att regeringscheferna på det kommande toppmötet diskuterar energifrågan, utan att först ha hört vad energiministrarna tycker, gör att saker och ting kan gå snett, anser Maud Olofsson.

– Om statsministrarna ska besluta och diskuterar energipolitiken, så riskerar det att bli på en sådan övergripande nivå att det inte har någon betydelse, alternativt att det blir detaljerat och det blir en diskussion där man kanske förhandlar fram resultat som innebär att någon enstaka statsminister ska vara glad och åka hem och presentera att det här fick jag igenom.

Dessutom anser Maud Olofsson att EU:s valde ordförande Herman van Rompuy genom sitt arbetssätt bryter mot EU:s regelverk, det som finns i Lissabonfördraget.

– Tittar vi på Lissabonfördraget hur tanken var, så var ju tanken att det var en permanent ordförande, som skulle hålla i över ordförandeskap, så att man skulle få ett bra flöde.

– Tanken var inte att statsministrarna skulle djupdyka i jordbrukspolitik eller energipolitik eller forskningspolitik och diskutera på detaljnivå, säger näringsminister Maud Olofsson.

Varför tror du att det har blivit så här då?

– Om jag ska göra den elaka tolkningen, så tror jag att när man hamnar i van Rompuys position, så vill man också skaffa sig makt och positioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista