Apollo hämtar hem svenskar i Egypten

2:31 min

Researrangören Apollo har med anledning av UD:s beslut att avråda från resor till Kairo bestämt att de hämtar hem de 203 Apolloresenärer som befinner sig i Egypten.

– Vi avråder icke nödvändiga resor till Egyptens huvudstad Kairo. Det beror naturligtvis på våldsamheterna som varit där. Vi har följt utvecklingen under flera dagar och inte minst under dagen och har kommit fram till det här beslutet, säger Anders Jörle, UD:s presschef.

Hur många svenskar är det i Kairo just nu?

– Det är väldigt svårt att uppskatta. Vi räknar med att det kan finnas så mycket som 15 000 svenskar i Egypten.

Vad är det som har hänt som har gjort att ni tagit det här beslutet?

– Kommunikationerna är avstängda, det är en farlig situation och det är farligare om man kommer utifrån och vistas i ett land som man inte känner till där saker och ting inte fungerar som de ska.

Vad kan UD göra för de svenskar som är på plats?

– Först och främst försöker vi informera att, om man kan, så ska man söka sig till ambassadens webbsida. Man kan söka sig till de webbsidor som vi har i Sverige. De som är på plats och reser med en researrangör ska vända sig till de guider och arrangörer som finns.

Researrangören Apollo har med anledning av UD:s beslut att de i morgon hämtar hem de 203 Apolloresenärer som befinner sig i Egypten, det berättar informationschef Kajsa Moström.

– Vi ställer in våra avgångar till Kairo. Vi skulle ha ett flyg som skulle gå i morgon till Kairo. Det kommer att gå ner tomt och hämta hem de gäster som vi har på plats och de gäster som är inbokade på Kairoflyget ringer vi upp nu under kvällen och ser till att de får boka om sin resa till något annat eller boka av utan kostnad.

Vad säger personalen där nere? Hur är stämningen bland svenskarna?

– Den är ganska lugn där vi har majoriteten av våra gäster i Sharm el Sheikh och Hurghada, där märker man ingenting av det här, utan det här har varit mer koncentrerat till de större städerna.

Har alla gäster valt att åka hem i morgon?

– Ja, eftersom vi kommer att ställa in ett antal avgångar till Kairo så har de inte något annat val än att åka hem. Vi kommer inte att ha några flyg inom den närmaste tiden till Kairo så även de som skulle ha åkt hem senare erbjuder vi att åka hem i morgon, annars får de åka hem på egen bekostnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista