Mjölkbonden Linda Nilsson. Foto: Daniel Rundqvist/Sveriges Radio

Bönder nekas att driva ekologiskt lantbruk

"Efterfrågan måste styra tillgången"
2:04 min

Vi dricker allt mer ekologisk mjölk. Nya siffror visar att konsumtionen av ekologiska mejeriprodukter under förra året slog nytt rekord. Samtidigt är intresset bland bönder att bedriva ekologiskt lantbruk så stort att många bönder nu nekas att ställa om lantbruket till ekologiskt.

På mjölkgården Sjövik, ett par mil utanför Jönköping, driver Linda Nilsson lantbruk tillsammans med sin man. För ett par år sedan övergick gården till att bli ekologisk.

– Jag tycker att det är roligt, utmanande och spännande att bli ekologisk, säger hon.

Det är bättre betalt, vad har det för betydelse?

– Kostnaden för foder är högre, det går åt mer mark och man får inte så stor skörd så jag tycker att det är befogat med högre pris för ekologiskt.

Förra året steg konsumtionen av ekologiska mejeriprodukter med nästan 14 procent och av den totala försäljningen i Sverige utgörs nu nio procent av ekologisk mjölk, visar siffror från Svensk mjölk. Men trots ökningen bland oss konsumenter är intresset bland bönderna ännu större.

Så stort att landets klart största mejeri nu säger nej till mjölkbönder som vill bli ekologiska. Och just nu är det ett 50-tal bönder som vill men inte får, berättar Gun Olsson chef för ekologisk mjölk på Arla.

– Så många har det aldrig varit. Den uppmärksamhet som ekologiskt har fått två till tre åren i kombination med ett bra eko-tillägg har gjort att fler och fler bönder fåt upp ögonen för att det här kan vara intressant, säger hon.

Det är en balansgång för mejeribranschen att producera lagom mycket ekologisk mjölk. För några år sen uppstod en bristsituation. Då beslutade mejerierna att höja ersättningen till bönder som levererar ekomjölk. Den höjningen gav resultat. Nu är situationen nämligen den omvända. Just nu mjölkar landets kossor mer ekologisk mjölk än vad vi dricker upp.  Det gör att också det vanliga mjölkpaketet kan innehålla ekologisk mjölk.

– Inte ekologiskt till hundra procent men du kan få en del ekologiskt i dig, säger Gun Olsson.

Linda Nilsson, på gården Sjövik, får nu nästan 40 procent mer för mjölken hon säljer jämfört med vad en vanlig bonde får. Hon tycker att det är synd att alla bönder som vill inte kan bli ekologiska just nu.

– Det är frustrerande men efterfrågan måste styra tillgången, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".