Tunisiska demonstranter försöker få tag i en tårgastub att kasta tillbaka på polisen under sammandrabbningar i Tunis under fredagen. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.

Stämningen åter aggressiv i Tunis

Flera vill låta övergångsregeringen få en chans
1:35 min

I Tunis har det varit oroligt i dag och stämningen är återigen aggressiv. Polisen upplöste en demonstration med omkring tusen protesterande utanför premiärministerns kontor med tårgas.

Demonstrationen började lugnt, men när några demonstranter började kasta stenar och slå mot polisfordon med tillhyggen urartade demonstrationen.

Polisen avfyrade tårgasgranater in i folkmassan, som flydde nedför paradgatan Avenue Habib Bourgiba, som så många gånger de senaste veckorna varit skådeplats för våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

I dag låg tårgasmolnen tätare än på länge, kvalmig, stickande och med den karaktäristiska söta tjocka lukten. Polisen sköt också tårgas mot demonstranter som flydde in på tvärgator, och jagade demonstranter genom Tunis. Minst fem personer skadades. Stämningen är återigen aggressiv.

Samtidigt börjar många tunisbor tröttna på demonstrationerna. Flera som jag pratat med vill låta den övergångsregering som presenterades i går få en chans.

I den nya regeringen finns bara tre ministrar med anknytning till RCD, den störtade presidenten Ben Alis gamla parti, i den förra regeringen var de tio. Dessutom har många nyckelposter nu gått till oppositionsföreträdare, till exempel inrikesminister, försvarsminister och utrikesminister.

På dagen två veckor efter att presidenten, även kallad diktatorn, störtats, är läget fortfarande ovisst och våldsyttringarna tar inte slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".