USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Foto: Evan Vucci/Scanpix.
EGYPTEN

USA skärper tonen mot allierade Mubarak

Clinton: "Vi är djupt oroade av våldet"
1:18 min

USA kan komma att minska eller dra in sitt ekonomiska stöd till Egypten om polisen och säkerhetsstyrkorna slår ner demonstrationerna i landet.

Det sa president Obamas talesman i dag och USA skärpte därmed tonen mot president Hosni Mubarak.

Hotet från Obamas presstalesman Robert Gibbs var inlindat men innebörden var att de 1,5 miljarder dollar som Egypten får varje år kan vara i fara.

Utrikesminister Hillary Clinton uppmanade tidigare i kväll demonstranterna att protestera fredligt.

– Vi är djupt oroade av det våld som polis och säkerhetsstyrkor har använt, sa utrikesminister Hillary Clinton.

Den egyptiska regeringen måste inleda en dialog med folket om nödvändiga politiska, ekonomiska och sociala reformer sa Clinton och betonade att USA uppmanar till detta som en allierad.

Egypten under president Mubarak är USA:s viktigaste allierade i arabvärlden. Vad USA gör eller inte gör har stor betydelse men USA har hittills aktat sig noga för att solidarisera sig med den ena eller andra sidan i konflikten.

USA är i ett dilemma. Man vill inte kritisera Mubarak alltför hårt om han skulle klara sig genom den här krisen, å andra sidan inte heller framstå som om man håller tillbaka oppositionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".