Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt: "Demokratisk öppning kan ge stabilitet för ekonomisk utveckling"

"Vi har varit mycket tydliga"
6:44 min
Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

I en extrainsatt sändning av Studio Ett uttalade sig Sveriges utrikesminister Carl Bildt om händelseutvecklingen i Egypten. Han menar att en demokratisk öppning kan ge Egypten den stabilitet som är nödvändig för landets ekonomiska utveckling.

Vad tror du kommer att hända i Egypten nu?

– Egypten har ett presidentval som ligger framför dem detta år och det är klart att det kan antingen kan bli ett val där man försöker att rigga någon typ av lösning, och det är alldeles uppenbart att det inte kommer att fungera.

– Eller så utnyttjar man den möjlighet till en demokratisk öppning och övergång som kan ge Egypten den stabilitet som är nödvändig för den ekonomiska utvecklingen som är nödvändig för att man ska klara av den demografiska tsunamin i form av befolkningsutveckling som karaktäriserar landet.

Vad kan du som Sveriges utrikesminister eller snarare kanske hela EU som utrikespolitisk kraft göra för att påverka det som sker i Egypten?

– Jag har försökt att påtala situationen i Egypten så tillvida att den kräver en demokratisk öppning och respekt för mänskliga rättigheter. Vi har varit mycket tydliga när man under det senaste dygnet har försökt släcka ner internet och andra typer av kommunikationsmedel.

– Vi kommer att träffas alla EU:s utrikesministrar på måndag och vi hade redan regionen på dagordningen både genom Tunisien och Libanon och andra dramatiska utvecklingar, och det kommer vi att ha i ännu högre utsträckning nu.

Hur kan man se på det ansvar som västvärlden, kanske främst USA och EU har för att inte ha gjort mer för att hjälpa till att utveckla demokratiska regimer i regionen?

– Genom att påtala den här situationen i Egypten i olika sammanhang.

Men räcker det att påtala?

– Ja, vi kan ju inte invadera landet.

Finns det inget däremellan, som sanktioner?

– Nej, tvärtom, sådant tror jag inte fungerar, utan snarare genom att utveckla landet. Ett av de grundläggande problemen som Egypten har är den demografiska utvecklingen, det är en väldig befolkningsexpansion. Det måste till en ekonomisk utveckling.

– Det har varit svårt att göra de reformer som är nödvändiga för att bryta igenom med relationer till omvärlden, för att få den ekonomiska utvecklingen, för att få fram jobben. Delar av detta har gjorts, men inte tillräckligt och det har stötts på politiska krafter i form av monopolitiska och andra intressen, som gör att det inte har kunnat ge riktigt den utvecklingen fullt ut.

Vad tror du pågår i Israel just nu?

– Vi hörde ett uttalande av premiärminister Netanyahu som verkade utgå från att Mubarak kommer att klara den här krisen. Det var kanske inte så hjälpsamt i det här sammanhanget.

– De israeliska representanter som jag har träffat här under kvällen är avvaktande oroliga, kan man säga, säger utrikesminister Carl Bildt från Davos i Schweiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".