Egyptens president Hosni Mubarak under sitt tv-tal. Foto: Scanpix.

Mubarak upplöser Egyptens regering

Visar inga tecken på att ge upp makten
2:36 min

Mitt under de våldsamma protesterna på gatorna i Kairo och andra städer i Egypten talade president Hosni Mubarak i egyptisk tv, där han meddelade att han avsatt regeringen och ska tillsätta en ny under lördagen. Också USA:s president Barack Obama höll ett tv-sänt tal, där han bland annat uppmanade Mubarak att hålla sina löften.

– Jag talar inte till er som en president utan som en egyptier, sa Mubarak bland annat när han samlad inledde sitt tal där han betonade sin ambition att skynda på reformer för att stävja fattigdom, arbetslöshet, korruption och för att öka demokratin.

Han sade också att de här problemen inte kan lösas med kaos och våld. Egypten är det största landet i regionen och därför måste vi vara försiktiga, sade Hosni Mubarak som inte visade några som helst tecken på att ge upp makten.

Han sade också att han inte kommer att tolerera den rädsla som det upptrappade våldet innebär för det egyptiska folket.

– Må gud beskydda Egypten, avslutade Mubarak det korta tv-talet.

Samtidigt var gatorna fulla av demonstranter i Kairo, tusentals människor trotsade utegångsförbudet som Mubarak utlyst tidigare på dagen. Och armén tog kontroll över Tahrirtorget i centrala Kairo.

Det talas om minst 20 döda och hundratals skadade. Byggnader har satts i brand och polisen har slagit tillbaka med tårgas i såväl Kairo, Suez som Alexandria.

För en liten stund sedan talade USA:s president Barack Obama som betonade det egyptiska folkets rätt att uttrycka sina åsikter utan att slås ned.

– Jag vill vara väldigt tydlig mot de egyptiska myndigheterna att avstå från våld mot fredliga demonstranter. Egyptier har rätt att utrycka sin åsikt. Det är en mänsklig rättighet som USA alltid kommer att stå upp för, sa Obama som också kritiserade Egypten för att ha försvårat tillgången till bland annat internet.

Han talade också om USA:s nära relation till Egypten, men att USA ändå har varit tydliga med att framföra behovet av reformer i Egypten.

Barack Obama sa att han talat med Mubarak efter det tv-sända talet och att han sagt till Mubarak att han måste göra verklighet av talet om reformer, att verkligen se till att de genomförs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".