Obama räknar med Mubarak ett tag till. Foto: Carolyn Kaster/Scanpix.

Obama tar inte sin hand från Mubarak

Uppmanade Mubarak att göra slut på våldet
1:33 min

I natt talade USA:s president Barack Obama för första gången sedan oroligheterna började med Egyptens president Hosni Mubarak. Han uppmanade Mubarak att göra slut på våldet mot demonstranterna och att se till att det kommer demokratiska reformer.

Mubarak har ansvar att se till att han förverkligar det han lovade i sitt tal, sa Obama.

Enligt Vita Huset pratade de två presidenterna i 30 minuter. Obama gjorde själv ett kort framträdande i tv och sa att de egyptiska medborgarna har all rätt att demonstrera. Han uppmanade myndigheterna att återigen öppna upp internet och mobilnätet och att genomföra demokratiska reformer.

Samtidigt visade Obamas kommentar att USA ännu i varje fall inte är berett att ta sin hand ifrån Mubarak, som länge varit USA:s viktigaste allierade i arabvärlden.

Egypten får årligen 1,5 miljard dollar i hjälp från USA, bland annat till militären. Obamas presstalesman sa tidigare att USA kan komma att minska eller dra in den hjälpen, beroende på utvecklingen de närmaste dagarna. Obama själv upprepade inte det hotet i sitt framträdande.

Säkerligen kommer de närmaste dagarna att bli svåra men USA kommer att fortsätta försvara det egyptiska folkets rättigheter och arbeta tillsammans med regeringen för en bättre framtid, sa Obama och återigen balanserade han mellan att stödja oppositionen och hålla dörren öppen för regimen.

Händelseutvecklingen i Egypten har försatt Vita huset i ett mycket svårt dilemma. USA:s stora fasa är att Egypten ska gå samma väg som Iran 1979. Det var också en diktatorisk regim stödd av USA som störtades i en folklig revolution - som till slut ledde till att fundamentalistiska krafter tog över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".