Mubarak sitter kvar

1:22 min

Vid midnatt framträdde Egyptens president Hosni Mubarak för första gången sedan protesterna började tidigare i veckan. I ett tv-sänt tal meddelade Mubarak att han avsatt landets regering.Budskapet i Hosni Mubaraks tal var att en ny regering skyndsamt ska ta itu med reformer för att råda bot på fattigdomen, arbetslösheten, korruptionen och för att möta kraven på ökad demokrati. Det var en samlad president som talade till befolkningen.

Men trots demonstranternas starka protester mot Mubarak under flera dagar tyder ingenting på att han planerar att avgå. Istället lovade han att försvara säkerheten och stabiliteten i landet.

Men på Kairos, Suez och Alexandrias gator har tårgasen legat tjock och det har rykt från brända polisstationer, bilar och byggnader som tillhör Mubaraks parti och som har stuckits i brand.

Efter att Mubarak talat klart fortsatte demonstranterna att trotsa utegångsförbudet och hundratals sökte sig till Tahrirtorget i centrala Kairo som har kommit att bli centrum för protesterna, som militären i går verkade ha tagit kontroll över.

Frågan är, enligt flera bedömare hur demonstranterna kommer att uppfatta militären nu i dag, som en allierad i kampen eller som rett redskap för president Mubarak.

USA avfärdar inte Mubarak

#text=4319041#USA:s president Barack Obama för första gången sedan oroligheterna började med Egyptens president Hosni Mubarak. Han uppmanade Mubarak att se till att det kommer demokratiska reformer.

Berättelser om mod, oro och tårgas

#text=4319021# Manal Masri befinner sig i Kairo. Hon reste på fredagen in från flygplatsen till de centrala delarna och vittnar om en stad präglad av oro och tårgas, men också av motståndsvilja.

Demonstrationer i Stockholm

#text=4318793#i Stockholm demonstrerade på fredagskvällen ett par hundra personer mot president Hosni Mubarak.

Flygtrafik ställs in

#text=4318806# flygbolaget Egypt Air ställer in samtliga flighter till och från landet i tolv timmar. Detta från och med fredagskvällen.

FÖLJ UTVECKLINGEN | #link=245165#

TIDIGARE REPORTAGE |  #text=4318347#från Egypten och få en bakgrund till konflikten.

Katarina Helmerson

Ekot i samarbete med P4 Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista